„Dacă rezultatele înregistrate la Evaluarea Națională par a fi, în general, mulțumitoare (…) rezultatele PISA sunt cele care arată, concret, că elevii români au o performanță mult sub media ţărilor participante la această evaluare”, arată o comparație a celor două testări, una națională și alta internațională, publicată în Revista de Pedagogie.
Autoarea, Maria-Lavinia Coman doctorand la Facultatea de Psihologie și Științele Educației a Universității din București și cercetător ştiinţific la Unitatea de Cercetare în Educaţie, de la Centrul Naţional de Politici şi Evaluare în Educaţie al Ministerului Educației, prezintă detaliat diferențele dintre cele două evaluări și arată, în concluzii, că noutățile de curriculum existente la nivel de gimnaziu rămân mai degrabă declarative. Și, apreciază ea, „pentru a schimba practicile de lectură este necesară schimbarea” de fond, nu doar la nivel de digitalizare, în ceea ce privește Evaluarea Națională, scrie EduPedu.
Lectura nu primește atenția necesară în România
Analiza „Rezultatele la PISA dincolo de clasamente: (de) ce nu citesc bine elevii români?” subliniază faptul că, în evaluările românești, lecturii i se acordă o atenție mult mai redusă decât în cadrul testării internaționale, unde tot lectura „este considerată cheia către inserția socială, către succesul în plan academic, dar și în plan personal”.
Iar Maria-Lavinia Coman arată că această diferență fundamentală se reflectă în schimbări substanțiale în cazul tuturor caracteristicilor celor două testări – de la focalizare și specificitatea itemilor la suport și raportarea rezultatelor.
Ce arată comparația între Evaluarea Națională și testele PISA
Analiza pleacă de la diferențele majore între rezultatele Evaluării Naționale 2023 – clasa a VIII-a și cele din cadrul PISA:
La EN, 77,4% dintre elevi au obținut note peste 5 la limba și literatura română, iar aproape 1% au primit nota 10
La PISA 2018, scorul României a fost sub media OCDE, iar România a stagnat la PISA 2022, scorul la lectură fiind același ca la testarea precedentă (428), tot sub media OCDE.
Citește mai mult aici.
CITEȘTE ȘI: Zece persoane au ajuns la spital din cauza petardelor
Citeste mai mult