Astăzi, de Ziua Mondială a Sănătății, Primăria Brașov, în parteneriat cu Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare, a organizat o întâlnire cu parlamentarii brașoveni pentru a prezenta stadiul proiectului și pentru a le solicita susținerea acestui proiect, mai ales că realizarea sa depinde și de implicarea Guvernului, în special prin Ministerul Sănătății. Spitalul Regional este un proiect inițiat de municipalitatea brașoveană, cu sprijinul BERD, în parteneriat cu Ministerul Sănătății și Consiliul Județean Brașov.
Alături de primarul Allen Coliban și Venera Vlad, reprezentant BERD, au fost prezenți, fizic sau on-line, parlamentarii Anca Predescu, Marian Rasaliu, Mihail Veștea, Marius Gheorghe Toanchină, Gabriel Andronache, Tudor Benga, Andrei Miftode, Irineu Darău, precum și Dan Grigorescu, președintele Asociației Noul Spital al Brașovului, și Șerban Todorică, vicepreședintele Consiliului Județean.
,,Este un proiect la care administrația locală brașoveană a lucrat în ultimii cinci ani și care a trecut prin faza de studiu de prefezabilitate și acum studiu de fezabilitate, și care a ajuns în forma actuală pornind de la ideea de parteneriat public privat. Un parteneriat public privat sub forma «Facility Management PPP», adică o formă în care partenerul privat s-ar ocupa de tot ce înseamnă procedură de achiziție, partea de proiectare, partea de construire, iar partea publică ar plăti pentru disponibilitatea serviciului. În ultimul an și jumătate am semnat un acord cu Consiliul Județean și cu Ministerul Sănătății, dat fiind că e foarte important să ne unim forțele și să fim o voce unită la nivel central, pentru că putem dezvolta cu succes acest proiect doar prin parteneriat, doar printr-o colaborare. Prin această colaborare noi ne-am asumat rolul de lider de proiect, am făcut toată partea de management de proiect până în această fază. Potrivit parteneriatului, Consiliul Județean, așa cum deja se întâmplă, operează infrastructura de sănătate și va fi cel mai probabil organizația care va opera serviciile medicale în noul spital, iar Ministerul Sănătății are rolul foarte important de a garanta finanțarea pentru un astfel de demers. Dacă ne uităm la dimensiunea unei astfel de investiții – și mă refer aici la orice spital regional, nu doar la cel din Brașov – dimensiunea și zona în care ne uităm este de ordinul a 500 de milioane de euro. Este o investiție semnificativă, pe care din punct de vedere bancar este imposibil să o susțină doar o unitate administrativ teritorială locală. În acest context, este foarte important să înțelegem care sunt opțiunile. Este foarte important să înțelegem că avem un proiect matur, un proiect consistent, un proiect care este gata pentru finanțare, și totodată să discutăm de perspective pentru a realiza acest lucru”, a precizat primarul la începutul întâlnirii.
Reprezentanții BERD au prezentat stadiul în care se află proiectul de investiții – cel mai mare proiect al Brașovului, din punctul de vedere al valorii investiției, și cel mai important, în ceea ce privește sănătatea brașovenilor, dar și a pacienților din județele din jurul Brașovului – soluția de finanțarea pentru construirea acestui spital și avantajele pe care le are implementarea lui printr-un parteneriat public – privat.
,,Acordul (pe care Municipalitatea îl are cu BERD, n.n.) este în sensul unui spital regional în forma de parteneriat public privat. Pe scurt, asta înseamnă colaborarea cu o firmă privată specializată care să fie responsabilă de proiectarea, execuția, operarea și întreținerea spitalului pe o perioadă de 25-30 de ani, depinde cât consideră specialiștii că este necesar, timp în care partenerul privat este obligat să pună la dispoziția autorităților un spital complet funcțional, astfel încât autoritatea publică să poată să se ocupe doar de actul medical în sine. Practic, cele două roluri sunt separate. Ce se deleagă partenerului privat, asta rămâne în discuție și asta depinde de autoritățile locale și centrale, de Ministerul Sănătății în special, pentru stabilirea detaliilor. La acest moment, noi considerăm că proiectul este într-o situație matură, există un studiu de fezabilitate disponibil și este suficient de avansat, atât cât este necesar la acest moment. Însă pentru a trece la etapa următoare este nevoie de câteva decizii esențiale și de suportul Guvernului, al autorităților centrale. Acest suport înseamnă decizii privind proprietatea spitalului, operarea și întreținerea – cine, ce instituție este responsabilă de aceste lucruri – și cadrul de finanțare, structura finanțării. În mod normal, un parteneriat public-privat presupune finanțarea de către partea privată a spitalului, a construcției, urmând ca autoritatea publică să finanțeze spitalul prin așa numite plăți de disponibilitate, pe perioada de contract 25-30 de ani. Însă, pentru a reduce costurile de operare și întreținere – care în general rămân pe seama autorităților locale – este ideal să fie și o contribuție, care poate să fie din fonduri europene sau din bugetul de stat, pentru partea de construcție. Această structură de finanțare trebuie însă discutată cu autoritățile competente: cu Ministerul Sănătății cu Ministerul Finanțelor, al Fondurilor Europene și așa mai departe. Cert este că pentru a trece la etapa următoare este nevoie de o hotărâre de guvern care să decidă asupra acestor aspecte esențiale”, a precizat Venera Vlad, reprezentat BERD, care a mai adăugat că susținerea financiară a unui astfel de proiect doar de către administrația locală și județeană ar bloca pentru 25 de ani dezvoltarea orașului și a județului. Tocmai de aceea este nevoie de implicarea Guvernului.
Concluzia acestei întâlniri a fost de susținerea din partea parlamentarilor de Brașov a construirii spitalului regional, după cum a sintetizat deputatul Marian Rasaliu, toți factorii politici susțin acest proiect, iar dacă cineva nu îl susține, înseamnă că înșală așteptările celor care l-au votat, pentru că acest spital este al brașovenilor, construit pentru brașoveni.
Potrivit primarului Allen Coliban, în acest moment suntem în faza în care depindem doar de o „semnătură“ a guvernului, pe care și-a asumat-o ministerul Sănătății prin protocolul semnat anul trecut cu primăria. Primarul Brașovului a solicitat implicarea parlamentarilor în urgentarea obținerii acestei hotărâri de guvern. Conform calendarului convenit pentru construcția spitalului, orice întârziere după 1 iulie 2022 în adoptarea hotărârii de guvern ar însemna ca brașovenii și locuitorii din regiune să nu aibă un spital modern, la standarde europene, până în 2028.
Potrivit studiului de fezabilitate aprobat de Consiliul Local la sfârșitul anului trecut, viitorul spital va avea 31 secții, 77 de specialități, 972 de paturi, din care 820 pentru spitalizare continuă, 96 de paturi de terapie intensivă, 56 sunt pentru spitalizarea de zi. Capacitatea spitalului va fi de 370.000 de pacienți pe an, atât spitalizați, cât și cei tratați în ambulatoriu, și va dispune de cele mai noi aparate și echipamente medicale din România.
Termenul estimat pentru pentru realizarea lucrărilor este de 36 de luni, iar durata de operare este de minim 30 de ani.
Inaugurarea spitalului este prevăzută în 2028, construcția lui fiind evaluată la 440 de milioane de euro, iar valoarea echipamentelor, aparatelor și dotărilor medicale, la 50 de milioane de euro (sumele sunt fără TVA, n.n.).
Proiectul cuprinde următoarele obiective de construcție:
– clădirea principală a spitalului (suprafață desfășurată de circa 141.000 m.p.);
– parcare de mașini supraetajată (circa 41.500 mp, capacitate de 1.410 vehicule);
– clădire servicii tehnice (11.000 m.p., 2 niveluri, panouri fotovoltaice pe acoperiș);
– parc de agrement (circa 10.000 m.p., inclusiv bufet de aprox. 250 m.p.);
– parc fotovoltaic (PV) (aprox. 7.500 m.p.; electricitatea generată de panourile fotovoltaice va fi de aprox. 1.850 MWh pe an).
Pentru ca acest spital să fie funcțional începând cu 2028 este necesar ca în cel de al doilea trimestru din 2022 să fie aprobată Hotărârea de Guvern, iar în trimestrul IV lansată licitația. Procedura ar trebui finalizată la sfârșitul anului 2023, pentru ca până la sfârșitul anului 2024 să fie finalizată toată procedura pentru finanțare și demararea lucrărilor. În 2025 este prevăzută începerea lucrărilor de construire, care vor fi finalizate în 2028, dată la care Spitalul Regional Brașov ar trebui deschis.
Proiectul, așa cum a fost dezvoltat și conceput, este pe deplin în conformitate cu obiectivele Strategiei Naționale de Sănătate din România și îndeplinește obiectivele și parametrii Strategiei regionale în domeniul sănătății.
Pentru Municipiul Brașov, acesta reprezintă, de asemenea, un element esențial al viziunii sale pentru dezvoltarea Programului “Orașul Medical”.
Proiectul este pe deplin conform cu cele mai recente evoluții ale strategiei europene de asistență medicală, inclusiv cu programul Sănătate 2020 și cu programul EU4Health și este aliniat și promovează obiectivele de dezvoltare durabilă.
Citeste mai mult