Sâmbăta lui Lazăr: Ultima pomenire a morților înainte de Sărbătorile Pascale.
Creștinii ortodocși marchează astăzi, 12 aprilie, Sâmbăta lui Lazăr, cunoscută și sub denumirea de Moșii de Florii sau Sâmbăta Morților. Această zi specială reprezintă ultima ocazie din Postul Paștelui în care se fac pomeniri pentru cei adormiți, precedând cu o săptămână Duminica Floriilor.
Potrivit tradiției creștine, Sâmbăta lui Lazăr este ultima sâmbătă din cele șase dedicate pomenirii morților în timpul Postului Mare. Slujbele de pomenire, numite parastase, sunt oficiate în biserici pentru odihna sufletelor celor trecuți în neființă și pentru iertarea păcatelor lor. Credincioșii aduc la biserică prinoase – colivă, vin și colaci – care, după binecuvântare, sunt împărțite pentru pomenirea celor adormiți.
Această zi comemorativă este strâns legată de una dintre cele mai mari minuni ale Mântuitorului Iisus Hristos: învierea lui Lazăr, prietenul Său, care era mort de patru zile. Evenimentul, relatat în Evanghelia după Ioan (capitolul 11), a avut loc în Betania și este considerat o prevestire a propriei Învieri a Domnului.
„Prin învierea lui Lazăr din morți, Mântuitorul Iisus Hristos își prevestește propria Înviere. Dacă a avut puterea să ridice un om din moarte înseamnă că El Însuși va putea birui moartea. Din această perspectivă, Sâmbăta lui Lazăr poate fi numită un fel de <mică înviere> în sensul în care ea prevestește ceea ce se va întâmpla peste câteva zile”, a explicat Părintele Daniel Benga de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București, citat de basilica.ro.
Sâmbăta lui Lazăr este asociată cu diverse obiceiuri
În tradiția populară românească, Sâmbăta lui Lazăr este asociată cu diverse obiceiuri. În unele zone, femeile pregătesc „plăcintele lui Lazăr” pe care le dau de pomană. În satele tradiționale, se crede că în această zi nu este bine să se toarcă, pentru a nu atrage sufletele morților înapoi pe pământ. De asemenea, se practică datina Lăzărelului, un obicei care amintește de un vechi zeu al vegetației.
În regiunile sudice, copiii merg cu „Vaiul”, un cântec religios adaptat, primind în schimb ouă. Obiceiul „Cântecelor de Paști” este, de asemenea, răspândit, în aceste cântece povestindu-se despre moartea și învierea lui Lazăr, ca prevestire a Învierii lui Hristos.
În Sâmbăta Floriilor, copiii colindă cu ramuri de salcie sfințite, aducând urări de bine și sănătate. Gazdele își împodobesc casele cu salcie sfințită și îi răsplătesc pe colindători cu ouă albe, pregătite pentru a fi vopsite de Paște.
Deși cu o puternică încărcătură religioasă, în unele zone rurale se mai păstrează și reminiscențe ale unor obiceiuri precreștine legate de fertilitate și belșug, practicate în noaptea dinspre Florii.
Sâmbăta lui Lazăr marchează un moment important în apropierea Sărbătorilor Pascale, fiind o zi de comemorare, rugăciune și respect față de cei care nu mai sunt, dar și o anticipare a bucuriei Învierii. Pomenirile pentru cei adormiți vor fi reluate după Săptămâna Luminată.
Articolul Sâmbăta lui Lazăr: Ultima pomenire a morților înainte de Sărbătorile Pascale apare prima dată în Monitorul Expres – Stiri Brasov.
Citeste mai mult