Sâmbătă sunt Moșii de Toamnă, când se fac pomeniri pentru sufletele adormite
După ce pe 1 noiembrie Luminația a transformat cimitirele într-o mare de flori și lumânări în amintirea celor dragi care își dorm acum somnul de veci, Biserica ortodoxă are stabilită pomenirea morților la Moșii de toamnă, în prima sâmbătă din noiembrie.
Sâmbăta este dedicată în general pomenirii morților. Și asta pentru că, în zi de sâmbătă, lui Iisus i-a fost înmormântat trupul, în vreme ce sufletul Său a coborât în iad, pentru a elibera spiritele captive acolo. Moșii sunt sărbători stabilite la anumite date din an, pentru pomenirea celor dragi trecuți în neființă.
Ritualul Moșilor de toamnă sau Moșii cei Mari este unul dintre cele mai importante. Se crede că, la răscruce de timp, se poate trece foarte ușor din lumea morților în cea a viilor. Iar sufletele adormite revin la locurile dragi. Dacă nu găsesc nimic drept ofrandă, se supără. Cei ce primesc pomană de la urmași îi ajută pe aceștia să aibă parte de sănătate, de recolte bogate, de bine.
De ce li se spune Moși
Sunt zile dedicate strămoșilor, sufletelor celor trecuți în lumea de dincolo. Și le-a rămas numele popular de Moși. Deloc întâmplător, aceste ritualuri au loc la cumpăna între anotimpuri, la solstiții și echinocții. Și asta pentru că, după credința străveche, ei controlează ciclurile naturii, dar și activitățile de sezon ale urmașilor. Este vorba de ritualuri precreștine, preluate, în timp, și de biserici.
Sâmbăta Părinților
În folclor, acestei zile i se mai spune și Sâmbăta Părinților. Se ține și pentru cei care și-au aflat sfârșitul în împrejurări cumplite sau care s-au stins fără lumânare. Se spune că, deși fiecare are parte, la 40 de zile de la trecerea în neființă, de o judecată menită să trimită sufletul în locul meritat, la sfârșitul lumii va avea loc o nouă judecată. Iar printre faptele care cântăresc greu în balanța deciziei se numără și pomenirea strămoșilor. Așa se face că Biserica a ales zile speciale din an în care să ne amintească de datoria față de străbuni.
Moșii de Toamnă. Pomană pentru sufletele adormite
Potrivit credințelor străvechi, în zilele dinaintea sărbătorii lor, sufletele adormite se deșeteaptă și duc spre Valea cu Dor. Și acolo găsesc tot ce li s-a dat de pomană peste an. Cine nu găsește nimic ia țărână și revine dezamăgit de unde a plecat sau se răzbună.
Biserica ortodoxă are stabilită, de obicei, pomenirea morților la Moșii de toamnă, în prima sâmbătă din noiembrie. Anul acesta, pomenirea pentru Moșii de toamnă 2023 se face pe 4 noiembrie.
Biserica face slujbe de mijlocire pentru toate sufletele adormite. La aceste pomeniri, obligatorii sunt coliva, colacul, vinul și lumânările. În funcție de regiune și de posibilitățile materiale, pomenile se fac după bunul plac.
În afara slujbei de pomenire în biserici unde, după tradiție, se duc colaci, colivă, vin și lumânări. Există și alte obiceiuri. Pe lângă bucate alese, se mai împart vase noi cu mâncare. De pildă, plăcintele, produsele lactate, sarmalele, piftia, dulciurile cu miere și nuci. Se dau de sufletul răposaților dulciuri, pachete cu mâncare, vase noi, prosoape, batiste. Sau fețe de masă. Se spune că cei plecați din acestă lume îi răsplătesc pe cei care le-au dat pomană cu sănătate, belșug și dragoste.Cele mai bune restaurante din apropiere
Moșii de toamnă. Se aprind măcar două lumânări
Tot acum trebuie date de pomană și căni noi cu apă, însoțite de o lumânare aprinsă. Se spune că e bine ca fiecare să aprindă măcar câte două lumânări. Una pentru a lumina calea celor stinși din viață și alta închinată sănătății proprii și a familiei. În unele zone ale țării s-a mai păstrat și obiceiul de a se tămâia mormintele în această zi. Și există și datina de a pune, lângă colivă, un bănuţ, care să fie dat celui mai sărac om din sat, pentru a aduce spor.
Nu se aruncă gunoiul, nu se mătură, nu se spală
În aceste zile, nu se aruncă gunoiul, nu se mătură, nu se spală și nu se șterge praful. Căci morții vor crede că asta e pomana lor. O credință străveche constă în păstrarea tradiției Moșilor de vară, an de an, mai cu seamă de către femei. Căci se pare că aceasta ar fi cheia tinereții fără bătrânețe. Femeile care respectă Moșii cum se cuvine nu îmbătrânesc repede și își păstrează sufletul mereu tânăr.
Articolul Sâmbătă sunt Moșii de Toamnă, când se fac pomeniri pentru sufletele adormite apare prima dată în Monitorul Expres – Stiri Brasov.
Citeste mai mult