Sârbii din Timișoara au marcat Ajunul Crăciunului pe stil vechi printr-un ritual străvechi: aprinderea trunchiului de stejar, badnjak-ului. Evenimentul a avut loc în curtea Catedralei Ortodoxe Sârbe, unde zeci de credincioși s-au adunat pentru a participa la ceremonia plină de semnificație.
Sârbii din România, alături de alte comunități ortodoxe care urmează calendarul iulian, celebrează Crăciunul pe 7 ianuarie. În județul Timiș, unde locuiesc aproximativ 40.000 de pravoslavnici sârbi, ucraineni și bulgari, aceste sărbători au o semnificație aparte. În fiecare an, comunitatea sârbă din Timișoara organizează ceremonii religioase și evenimente culturale care mențin vii tradițiile.
Ritualul aprinderii badnjak-ului simbolizează lumina și căldura pe care nașterea lui Hristos le aduce în sufletele oamenilor.
„Focul simbolizează căldura adusă de păstori Domnului Isus Hristos. Stejarul, care este un lemn de esență tare, simbolizează iubirea lui Dumnezeu pentru noi. Noi avem o zicală: cu cât mai multe scântei ies din foc, cu atât mai multe bucurii vor fi anul acela.”, a spus unul dintre credincioșii prezenți la sărbătoare.
Este un moment de comuniune pentru sârbii ortodocși din Timișoara, dar și o ocazie de a-și reafirma identitatea și credința. „Tradiția noastră este ca după Liturghie să se aprindă badnjak-ul. După, copiii au serbare, apoi mergem fiecare acasă. La noi acasă este colacul, cesnița care se face cu nucă, se pune ban înăuntru și se spune că cine găsește banul va avea noroc tot anul. A doua zi se taie colacul, pe masă trebuie să fie grâu încolțit, verde. Vin neamurile, vecinii, pentru că și noi am fost la Crăciunul românesc. Le sărbătorim pe ambele, dar acesta e pe tradiția noastră.”, a spus un alt participant la ceremonie.
O doamnă speră că anul acesta va fi mai bun și mai bogat decât cel care s-a încheiat: „Noi credem că va fi un an bogat și bun, având în vedere flăcările mari care au fost. Credem în tradiții și avem speranța că va fi un an bun.”
Anul Nou pe stil vechi va fi marcat în noaptea de 13 spre 14 ianuarie, conform aceleiași tradiții.
Citeste mai mult