Conform unui comunicat al DNA, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Târgu Mureş au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 10 septembrie a Lucreţiei Cadar, primar al comunei Deda, judeţul Mureş, pentru săvârşirea infracţiunilor de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei şi complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei (patru infracţiuni).
Potrivit procurorilor, în 2018, Primăria comunei Deda a obținut finanțare europeană pentru mai multe proiecte destinate incluziunii sociale și combaterii sărăciei. Aceste proiecte vizau consilierea antreprenorială pentru 336 de persoane și sprijinirea a 20 de întreprinzători în dezvoltarea de noi afaceri. După terminarea cursurilor, cele 20 de persoane ar fi urmat să fie sprijinite să înființeze societăți comerciale și să primească ajutor din partea Primăriei Deda.
Anchetatorii susțin că, între 2021 și 2023, primarul Lucreția Cadar, împreună cu manageri de proiect, ar fi convins mai multe persoane defavorizate să figureze ca administratori ai unor societăți comerciale nou-înființate. Scopul acestei acțiuni ar fi fost obținerea de ajutoare financiare din fonduri europene prin intermediul primăriei.
„Cu aceste fonduri au fost achiziționate în total mai multe utilaje auto, nouă ATV-uri și un autovehicul de tip UTV. În realitate, utilajele ar fi fost utilizate de alte persoane la activități economice pe raza comunei”, se arată în comunicatul DNA.
Procurorii mai susțin că primarul Cadar ar fi semnat cereri false de acordare a subvenției și de rambursare pentru sumele cheltuite cu achiziționarea utilajelor, deși cunoștea că informațiile erau nereale.
Prejudiciul estimat în acest caz se ridică la aproximativ 484.000 de lei.
Alături de primar au mai fost reținuți C.C.V., manager de proiect, și L.M.P., toți fiind acuzați de folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false pentru obținerea de fonduri europene și complicitate la această infracțiune. Cei trei urmează să fie prezentați Tribunalului Mureș cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Foto: caracter informativ
Citeste mai mult