Din colț în colț a dat directorul Agenției pentru Protecția Mediului Maramureș (APM), Emilia Talpoș, la întâlnirea cu reprezentanții comisiilor pentru mediu din Parlamentul României, dovedind încă o dată, dacă mai era cazul, indolența cu care instituția pe care o conduce tratează problema principalilor factori poluanți din județ.
Și asta nu de puțină vreme, ci de ani buni, timp în care specialiștii APM s-au acoperit de documente ce neagă o cruntă realitate mai mult decât evidentă: iazurile de decantare din Tăuții de Sus (Baia Sprie) și Bozânta Mare (Tăuții Măgherăuș) poluează la cote alarmante atât apa (ajunsă în pânza freatică, în perioadele cu ploi), cât și aerul (vântul ridicând materialul fin depozitat pe iazuri și plin de metale periculoase).
Decenii la rând, diverse organizații sau persoane implicate în acțiuni legate de protecția mediului au atras atenția asupra necesității ecologizării perimetrelor ce găzduiesc sursele de poluare. Au avut loc întâlniri peste întâlniri, s-au depus sesizări, memorii și petiții de nu le mai știe nimeni numărul. Cu toate acestea, specialiștii APM ridică mereu din umeri. Ascunși în spatele unor hârtii pline de cifre și raportări din care reiese că situația este sub control, acești angajați ai statului probabil uită că menirea instituției pentru care lucrează este aceea de a proteja mediul. Și nu interesele unora sau altora.
A fost nevoie să vină în Baia Mare niște oameni care nu au legături directe cu Maramureșul pentru a-i spune directorului APM că e plătit degeaba. Că nu își asumă nimic din responsabilitatea asigurării unui mediu corespunzător vieții în condiții decente.
Ce i-au spus parlamentarii
”Știți să faceți monitorizare, am aici documente cu măsurile. Pe apă, pe aer, pe sol, pe zgomot etc. Trei probe trimestriale. Din 2012 și până acum sunt 13 ani. Aveți o obligație cel puțin morală. Știți cum se face monitorizarea și nu o faceți”.
A declarat Allen Coliban, vicepreședinte al Comisiei de mediu a Camerei Deputaților, la întâlnirea organizată la sediul primăriei Baia Mare.
”Cancerul pulmonar este cel mai întâlnit în Baia Mare și această zonă. Și dumneavoastră veniți, din partea autorității care monitorizează calitatea aerului, și spuneți: noi ne-am asigurat, am făcut bife, bife peste bife, timp de 15 ani și am stabilit că aici nu se întâmplă nimic. Dar oamenii care au murit între timp? Rudelor, copiilor celor care au murit le spuneți tot așa? Că nu e poluare? Că nu sunt depășiri nici de plumb, nici de cadmiu. De nimic. Oamenii aceia au murit degeaba? S-a întâmplat pur și simplu?
Nu putem vorbi de faptul că nu există poluare, din moment ce oamenii mor de cancer, rata fiind alarmantă. E clar că există poluare. Întrebarea e de ce autoritatea care trebuie să o constate nu își face treaba.
Și nu ne spuneți că ați îndeplinit prevederile legislative. Căci vă întreb, cum ați putut fi în această funcție, ani la rând, fără să trimiteți lunar câte-o sesizare autorităților pentru modificarea legii. Sau poate voiați dumneavoastră să faceți ceva în plus, pe lângă legislație.
Ați zis, pe stațiile noastre de monitorizare nu există poluare, totul e în regulă aici. De aceea mor oamenii…”
A conchis Diana Buzoianu, președintele Comisiei de mediu a Camerei Deputaților.
Reacția directorului APM a fost sinonimă cu inexistența. Tot ce a reușit să facă a fost să se încurce în cifre și să arate că nu stăpânește termenii de specialitate folosiți în rapoartele cu care s-a înarmat pentru ședința cu parlamentarii.
Ziar Maramureș
Articolul Șefa APM Maramureș, făcută praf: ”Spuneți că nu e poluare în zona Băii Mari. Dar copiilor celor ce au murit de cancer pulmonar tot așa le ziceți?” (VIDEO) apare prima dată în ZiarMaramures.
Citeste mai mult