În timpul iernii, crește rata de incidență a hipertensiunii, tulburărilor de ritm cardiac, insuficiențelor cardiace și a deceselor subite din cauze asociate problemelor cardiace. La baza acestui fapt se află mai mulți factori precum scăderile de temperatură, scăderea activității fizice, poluarea aerului, obiceiuri alimentare greșite și schimbări hormonale. De exemplu, expunerea prelungită la frig duce la scăderea temperaturii corpului, iar vântul puternic îndepărtează stratul protector de căldură din jurul corpului.
Temperatura scăzută duce la comprimarea venelor și apoi la scăderea fluxului sanguin. Atunci când cantitatea de oxigen ce ajunge la inimă este redusă, inima face un efort să pompeze mai mult sânge, așa că atât ritmul cardiac, cât și tensiunea arterială cresc. În consecință, este posibilă declanșarea unui atac de cord sau a unui atac cerebral. Așadar, protejarea inimii în timpul iernii este de o importanță vitală.
1. Ia în serios semnele de avertizare trimise de corpul tău
Învață să te asculți și nu ignora semne precum dureri în piept, dificultăți respiratorii și palpitații, căci acestea sunt modalități prin care corpul tău te avertizează. De exemplu, dacă ai dureri în piept, nu aștepta ca acestea să dispară de la sine și mergi la cea mai apropiată secție de urgențe, fie că e zi sau noapte, deoarece timpul este vital în cazul unui atac de cord.
2. Poartă îmbrăcăminte în mai multe straturi
În loc de un singur strat gros de îmbrăcăminte, încearcă să porți mai multe straturi pentru a te proteja de frig. Asta pentru că se formează un strat în plus de aer, care acționează ca un element de izolare, atunci când îmbrăcămintea este în straturi. Elementul izolator ajută la o menținere mai eficientă a temperaturii corpului.
Capul este una dintre principalele zone unde are loc pierderea de căldură; așadar, nu neglija purtarea unei căciuli atunci când ieși afară. Acordă o atenție specială articolelor de îmbrăcăminte care protejează urechile, acestea fiind mai predispuse la îngheț decât alte părți, și mâinile, care pierd căldura foarte repede.
3. Continuă să faci sport
Este esențial ca oamenii să se protejeze de vremea friguroasă. Totuși, frigul nu ar trebui să devină o scuză pentru a evita sportul, cel puțin în ce privește mersul pe jos. Îmbracă-te cu haine călduroase și continuă să faci mișcare, cu excepția momentelor în care e gheață pe jos sau bate vântul foarte tare. În felul acesta, va fi de ajuns să faci exerciții 30 de minute, cinci zile pe săptămână într-un ritm care-ți va accelera respirația fără ca acest lucru să te împiedice să vorbești.
Dacă nu poți face exerciții, sunt la fel de eficiente și plimbările în ritmul descris mai sus. Dacă nu poți ieși afară, evită sedentarismul chiar și în interiorul casei. Evită să stai așezat un timp îndelungat și încearcă să fii activ cel puțin o dată la fiecare oră.
4. Ai grijă la deficiența de vitamina D
Multe studii din ultimii ani indică faptul că deficiența de vitamina D este și un factor de risc pentru bolile cardiovasculare precum stopul cardiac și atacurile cerebrale. Güliz Erdem, cardiolog și profesor asociat, notează că cel mai eficient mod de a primi vitamina D este prin expunere la lumina soarelui și ne împărtășește următoarea informație: Totuși, pe parcursul lunilor de iarnă, soarele intră în atmosferă într-un unghi înalt, iar acest lucru face ca atmosfera să blocheze o cantitate considerabilă de raze UVB care sunt necesare pentru sinteza vitaminei D din corp.
Așadar, suplimentele cu vitamina D pot deveni esențiale atunci când omul nu poate să se expună îndeajuns la lumina soarelui. Înainte de a lua suplimente, trebuie consultat un medic pentru a verifica nivelul de vitamina D.
Articolul SFAT EXPRES: 4 reguli pentru a-ți proteja inima în timpul iernii apare prima dată în Monitorul Expres – Stiri Brasov.
Citeste mai mult