Cum se îngrijește corect primula. Primula este una dintre primele flori care răsar primăvara, drept pentru care este și una dintre cele mai iubite flori ale românilor. Planta există în circa 400 de soiuri, unele perfect adaptate pentru exterior, altele pentru interior. Colorată, veselă și plină de simboluri pozitive, primula face viață mai frumoasă în jurul ei.
Primula te apăra de farmece și vrăji
Primula este ideală pentru a fi oferită în dar, pentru că simbolizează atât tinerețea, cât și dragostea și iubirea înflăcărată În tradiția populară, primulele aveau în trecut un rol prevestitor. Se spunea că cei ce găseau în drumul lor primule înflorite, aveau parte de mult noroc, iar cultivarea în grădină a acestor plante proteja animalele din curte de boli și pe oamenii acelei gospodării de farmece și vrăji.
Unde punem floarea din ghiveci
Primula are nevoie de aer proaspăt, lumină și umiditate constantă. Nu suportă perioadele de lipsă a apei și tolerează greu lipsa luminii. Dacă ai o primulă, trebuie să știi că nu va rezista în interior dacă încăperea este foarte caldă sau dacă nu este aerisită în fiecare zi.
Temperatura de confort pentru primule este de circa 15 grade Celsius, așa că va sta foarte bine pe holuri, în încăperile mai puțin calde sau pe pervazul ferestrelor îndreptate spre nord și vest, pentru că iubește lumina, dar nu suportă razele directe ale soarelui.
Atenție la frunze: acestea pot cauza reacții alergice! Durata de viață a unei plante în ghiveci este de doi ani, dar în grădină primula poate deveni perenă.Majoritatea speciilor înfloresc începând cu luna martie și până în mai, iar la mijlocul verii intră în repaus, partea aeriană uscându-se treptat și dispârand în final cu totul. În grădină, preferă locurile largi, aerisite și ușor umbrite.
Cum se înmulțește primula
Primula se înmulțește prin separarea tufelor, toamna sau primăvara, după trecerea florilor sau după ce planta iese din perioada de vegatație. Semănarea se face la răcoare, din februarie până în aprilie, între 10 și 14 grade, frigul fiind o condiție necesară pentru reușita însămânțării.
Întrucât semințele sunt extrem de mici, acestea se presară în miniseră sau propagator și nu se acoperă cu pământ, căci au nevoie de foarte multă lumină.Planta germinează în 14 -20 de zile, timp în care li se va asigura umiditate ridicată. Chiar și după germinare, până la obținerea răsadurilor viguroase, se va ține sub observație atât temperatura, ce nu trebuie să depășească 18 grade, cât și umiditatea și lumina.
Articolul SFAT EXPRES: Cum se îngrijește corect primula apare prima dată în Monitorul Expres – Stiri Brasov.
Citeste mai mult