E vremea potrivită ducețurilor de cireșe. Și nicio astfel de dulceață nu se compară cu un preparat făcut în casă, după rețeta bunicilor. Iată câteva rețete delicioase.
Dulceață de cireșe fără zahăr
Ingrediente: 1 kg de cireșe; 600 ml de suc proaspăt de mere; Jumătate de lămâie tăiată cubulețe cu tot cu coajă. Mod de preparare: Pentru început, spală bine cireșele și curăță-le de sâmburi. Pune într-un vas sucul de mere la fiert, adaugă lămâia și lasă totul la fiert pentru aproximativ 30 de minute, la foc mic. Amestecă din când în când.
După cele 30 de minute, adaugă cireșele și lasă totul la fiert pentru încă 20 de minute. Ia toată compoziția de dulceață de pe foc și păstrează într-un loc răcoros până a doua zi. A doua zi pune din nou la fiert dulceața de cireșe pentru încă 20-30 de minte. Amestecă din când în când pentru a nu se prinde dulceața de fundul vasului. Când ai luat-o de pe foc, las-o să se răcească, după care pune-o în borcane curate și uscate. Amestecă din când în când pentru a nu se prinde dulceața de fundul vasului. Când ai luat-o de pe foc, las-o să se răcească, după care pune-o în borcane steriliate și uscate.
Dulceață de cireșe amare
Ingrediente: 1,2 kg cireșe amare (negre și fără sâmburi); 1,6 kg zahăr tos; zeama de la o lămâie; 3 gr de vanilie ori zahăr vanilinat. Mod de preparare Spală bine cireșele și asigură-te că nu mai au sâmburi. Amestecă toate cireșele cu cantitatea de zahăr într-un vas și pune-le la foc mediu. Ai grijă să amesteci în mod regulat compoziția pentru a nu se prinde de vas. Imediat cum compoziția de cireșe amare s-a prins, da drumul la foc mai tare și amestecă foarte des în vas pentru a nu se arde dulceața.
Când dulceața este bine legată, adaugă zeama de lămâie și mai lasă compoziția pe foc pentru câteva clocote. Ia dulceața de pe foc și las-o să se răcească foarte bine, după care pune-o în borcane curate și uscate.
Dulceață de cireșe albe
Ingrediente: 1 kg cireșe albe; 1 kg de zahăr; o lămâie. Mod de preparare Spală cireșele și înlătură toți sâmburii. Asigură-te că după ce le-ai scos sâmburii, cantitatea de cireșe este de 1 kg, cantitate egală cu zahărul. Taie lămâia în jumătate, stoarce prima jumătate și adaugă zeama peste cireșe. Cealaltă jumătate de lămâie, tai-o bucățele mici și subțiri și adaug-le peste cireșe. Pune 200 de ml de apă într-un vas, iar când începe să fiarbă apa adaugă și zahărul. Lasă zahărul să fiarbă pentru a se topi. Nu mai mult de 10 minute la foc mediu spre mic.
După ce zahărul s-a topit, adaugă și cireșele și amestecă. Lasă totul să fiarbă pentru 10-20 de minute, după care oprește focul și lasă vasul cu dulceață să se răcească până a doua zi. Asigură-te ca vasul este acoperit cu un tifon, material care să îi permită compoziției să “respire”. A doua zi, fierbe din nou dulceața pentru 10-20 de minute și las-o să se păstreze în aceeași formulă până următoarea zi.
Dulceața de cireșe albe se fierbe și a treia zi, încă 10 maxim 20 de minute. Ține minte, dulceața de cireșe amare se fierbe în trei runde, cu pauze de 24 de ori între ele, respectiv 2 zile. După a treia fierbere, după ce s-a răcit foarte bine, toarnă dulceața în borcane curate și uscate.
Articolul Sfat Expres: Dulcețuri de cireșe ca la bunici apare prima dată în Monitorul Expres – Stiri Brasov.
Citeste mai mult