Fructe și legume de toamnă care îți cresc imunitatea. Fructele și legumele de toamnă abundă în substanțe nutritive care ajută organismul să-și crească imunitatea pentru a putea lupta împotriva virușilor de sezon și mai ales a coronavirusului.
Mere
Merele sunt disponibile tot anul, însă toamna este singurul moment când le putem consuma proaspăt culese. Merele sunt pline de antioxidați, dar conțin din plin și vitamina C, care ajută organismul să lupte împotriva factorilor externi, asigurând o imunitate de fier.
Atunci când sunt consumate cu coajă, merele devin o sursă de fibre, care alături de pectină (se regăsește în toate fructele de toamna cu coajă comestibilă), scade nivelul colesterolului și lupta împotriva bacteriilor din intestin. De altfel, în coajă mărului se găsesc majoritatea substanțelor nutritive și vitaminelor, așa că dată viitoare nu mai curată mărul înainte să-l consumi.
Pere
Dulci și zemoase, perele sunt bogate în vitamine și antioxidanți, care întăresc sistemul imunitar și ameliorează febra și durerile în gât specifice răcelilor de sezon. Este de preferat să consumăm perele cu coajă, întrucât conține de patru ori mai mulți fitonutrienti decât pulpă, care contribuie la o bună funcționare a inimii și sistemului nervos. O singură pară îți va asigura 22% din aportul zilnic necesar de fibre, necesare pentru funcționarea normală a tractului digestiv.
Struguri
Unele dinte cele mai îndrăgite roade ale toamnei, de care ne putem bucură până în decembrie, sunt strugurii. Strugurii, în special cei negri, conțîn fitonutrienti și flavoide, care reduc nivelul colesterolului și îmbunătățesc funcțiile cognitive. Beneficiile strugurilor asupra sănătății nu se opresc aici. Aceste fructe ajută la protejarea sistemului cardiovascular, contribuie la reducerea inflamatiilor din corp, la îmbunătățirea vederii precum și la protejarea articulațiilor.
Prune
Prunele ar trebui consumate cât mai des în sezonul rece, deoarece conțin printre cei mai mulți antioxidanți și sunt o sursă importantă de vitamina A, C și K, potasiu și fibre. Aceste fructe întăresc sistemul imunitar, detoxifică organismul și reglează tensiunea arterială datorită conținutului bogat în potasiu.
Prunele previn bolile de inima, fiind foarte sărace în grăsimi, sunt benefice pentru oase, combat anemia și ajută la prevenirea diverselor tipuri de cancer.
Gutui
Gutuile nu doar că ne feresc de răceli, ci previn anemia și stimulează poftă de mâncare. Gutuile sunt foarte sărace în sodiu și conțin o cantite semnificativă de vitamina C, întărind astfel imunitatea.
Gutuia este considerat un tratament natural împotriva răcelii, iar infuzia de coji și frunze de gutui, în combinație cu mierea de albine, calmează tusea și ameliorează inflamatiile gâtului, destul de frecvente în sezonul rece.
Dovleac
Dovleacul este bogat în betacaroten și are proprietăți antiinflamatoare și antioxidante. Deși are puține calorii, dovleacul abundă în fibre, minerale și vitamine, fiind recomandat în alimentație pentru controlul colesterolului și controlul greutății corporale.
Ardeii și gogoșarii
Atât ardeii grași, cât și gogoșarii, sunt plini de vitamina C și minerale (fier, cupru, zinc, magneziu și potasiu) și au conținut scăzut de calorii. Stimulează metabolismul și au proprietăți antibacteriene, anticancerigene și analgezice datorită conținutului de capsaicina.
Gogoșarul conține luteină, care protejează ochii de apariția cataractei, și vitaminele B6, B2 și B3, care contribuie la metabolizarea alimentelor și transformarea lor în substanțe nutritive.
Ardeiul kapia conține cea mai mare cantitate de vitamina C dintre toate soiurile de ardei, stimulează imunitatea și asigura o bună funcționare a sistemului digestiv.
Varza
Varza este un puternic antioxidant natural, care ne ferește de răceli și alte infecții ale aparatului respirator. Este bogată în vitamine, minerale și fitonutrienti care contribuie din plin la menținerea stării de sănătatea pe parcusul sezonului rece, dar și la reglarea greutății corporale, fiind foarte slabă în calorii. Varza inhibă dezvoltarea tumorilor canceroase și oprește inflamatiile din organism datorită conținutului de glutamina, un agent antiinflamator puternic.
Articolul Sfat Expres: Fructe și legume de toamnă care îți cresc imunitatea apare prima dată în Monitorul Expres – Stiri Brasov.
Citeste mai mult