Zambilele sunt flori cu bulbi care înfloresc primăvara, apreciate pentru parfumul puternic și pentru paleta de culori. Ca să vă bucurați de frumusețea și parfumul lor în diferite perioade din an, puteți planta bulbii în ghivece sau chiar în vase cu apă transparente. Iată câteva sfaturi utile despre plantarea şi îngrijirea zambilelor în ghiveci.
Zambilele sunt originare din regiunea mediteraneană și Africa. Zambila comună de grădina a fost adusă în Europa din Anatolia în secolul al 16-lea. Printre cele mai apreciate soiuri cultivate în prezent se numără Fondant (roz bătut), Blue Jacket (albastru închis), City of Haarlem (galben), White Pearl și Carnegie (alb), Jan Boss (roșu), Splendid Cornelia (violet deschis), Purple Star (roz violet).
Plantarea bulbilor de zambile în ghivece
Esențial pentru o plantă bine dezvoltată, cu o inflorescență mare, este să avem bulbi mari. Îi plantați în ghivece de cel puțin 11 cm în diametru și adânci de peste 20 cm.
Bulbii de zambile se sădesc la circa 15 cm adâncime și au nevoie de un substrat de 6-7 cm. Până la fundul ghiveciului mai trebuie să existe și un strat de drenaj (nisip pietriș). Se recomandă ca ghivecele să aibă orificii în partea de jos. Pentru plantele cu bulbi crescute în ghivece este foarte important să existe un drenaj bun.
Dacă doriți mai multe zambile de diferite culori într-un pâlc puteți opta pentru o jardinieră. Este recomandat să păstrați o distanță de cel puțin 10 cm între bulbi în acest caz.
Pământul de care au nevoie bulbii pentru a se dezvolta este unul bogat în substanțe nutritive, afânat și bine drenat. Nu este recomandat să îl luați din grădină. Folosiți un amestec de turbă, pământ de frunze și nisip în părți egale, la care puteți adăuga și îngrășăminte.
Plantarea bulbilor de zambile în apă
Zambilele se cultivă de mult timp și în recipiente pline cu apă.
Aşezaţi pur şi simplu bulbul deasupra un vas cu apă, având grijă ca acesta să nu plutească în apa. De asemenea, trebuie să fie apă permanent în vas.
Puteți să vă achiziționați recipiente decorative, transparente, și veți vedea în fiecare zi cum cresc rădăcinile plantelor în apă. Puteți să presărați scoici sau pietricele în aceste vase, pentru a fi și mai atractive. Mai ales pentru copii, acest experiment va fi o încântare.
Îngrijirea zambilelor după plantare
Imediat după plantare, udați ghivecele până se scurge apă din ele și asigurați-vă că pământul este bine drenat.
Bulbii au apoi nevoie de o perioadă de răcoare. Toți bulbii florilor de primăvară se pun în grădină toamna târziu, înainte de primul îngheț, ca să înflorească începând cu luna martie. Dacă îi plantați în ghiveci, puteți simula perioada iernii, ținându-i timp de 8-12 săptămâni într-un loc întunecos, la temperaturi de 2-4 grade. Mutaţi apoi ghiveciul la lumină și căldură pentru a face bulbii să înflorească.
Dacă aveți posibilitatea să îi țineți afară în perioada iernii, plantați bulbii în ghivece cu diametrul de 50-60 cm sau în jardiniere mari și acoperiți pământul cu un strat de mulci (paie, frunze uscate tocate) pentru a preveni afectarea lor de îngheț.
Îngrijirea după înflorire
Zambilele în ghiveci nu au nevoie decât de puțină apă, multă lumina și aer. Chiar și zambilele ofilite își revin mai repede dacă le punem la lumină și aer. Este important însă să fie ținute departe de sursele de căldură, de aceea ele se simt bine pe balcon.
După ce floarea se ofilește și se usucă frunzele, dacă vreți, puteți scoate bulbul din pământ, astfel încât să îl plantați toamna direct în grădină. Până la plantare, e bine să fie păstrat învelit în hârtie groasă, într-un loc răcoros și uscat.
După ce au înflorit bulbii de toamnă, pot fi puși la păstrat, în locuri uscate, și transplantați apoi în grădina. Bulbii nu pot trece prin două procese de forțare consecutiv.
Înmulţirea zambilelor
După ce floarea s-a ofilit, tăiaţi tija şi lăsaţi doar frunzele verzi.
Ideal ar fi în această fază să ajutaţi planta să extragă mai multe micro şi macroelemente, folosind un îngrăşământ pentru plante de interior. Nu excesiv, însă. Aceasta este faza în care planta începe să se înmulţească, generând noi bulbi.
Pentru asta, zambilele în ghiveci au nevoie de spaţiu. În general, pentru a reduce costurile şi pentru aspect, zambilele cumpărate au ghivece foarte mici. Dacă doriţi să le înmulţiţi, trebuie să le transplantaţi în grădină sau în ghivece mai mari.
Dintr-un bulb de zambilă se pot obţine cam 3-5 bulbi noi. Din acest motiv aveţi nevoie de un spaţiu de cel puţin cinci ori mai mare dacat cel în care a crescut zambila mamă.
Boli şi dăunători
Zambilele sunt flori rezistente. Avantajul, la zambilele în ghiveci, este că incidenţa bolilor este mult limitată datorita lipsei potenţialelor boli ce vin în general prin pamântul de grădină.
Cele mai întâlnite boli sunt diverse mucegaiuri, care pot veni ori printr-un bulb bolnav, ori printr-o udare excesivă.
Dăunători, mai ales dacă folosiţi turbă de calitate, nu prea sunt, însă pot fi atacate de nematozi sau acarieni. În toate cazurile, planta dă semne de îngălbenire, frunzele capătă aspect umflat şi nesănătos, şi va trebui să renunţaţi la ea.
Sursa: www.gds.ro