În ultimele șase luni, peste 800 de copii din județul Timiș au participat la sesiuni de educație digitală și prevenire a exploatării online, printr-un proiect desfășurat de Asociația LOGS, cu sprijinul Ambasadei Franței în România și al Institutului Intercultural Francez.
Statisticile Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane arată că 53% dintre victimele traficului de persoane direcționate către Centrul Regional Timișoara sunt minori recrutați sau exploatați online. În același timp, un studiu Google indică faptul că vârsta medie la care copiii primesc primul smartphone este de 8 ani, iar accesul la rețelele sociale devine frecvent începând cu 9 ani.
Ca să combată aceste riscuri, Asociația LOGS din Timișoara a derulat, între iunie 2024 și ianuarie 2025, proiectul „STRONG 2”, în cadrul căruia 887 de copii vulnerabili din județele Timiș, Caraș-Severin și Arad au beneficiat de activități de conștientizare și informare despre siguranța online.
Proiectul a inclus sesiuni de instruire pentru profesioniștii care lucrează cu minori în domeniul prevenirii traficului de persoane, precum și un program de formare pentru voluntari, studenți la Asistență Socială la Universitatea de Vest din Timișoara.
„Alături de Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Timișoara și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș, 72 de profesioniști care lucrează cu minori în domeniul prevenirii traficului de persoane au fost instruiți și au primit instrumente anti-trafic. De asemenea, 14 voluntari, studenți în primul an la Asistență Socială la Universitatea de Vest din Timișoara, au participat în noiembrie 2024 la trainingul «Voluntari în domeniul prevenirii traficului de persoane în România», desfășurat la Casa LOGS din Lăpușnic, județul Timiș.”, a declarat Flavius Ilioni, președintele Asociației LOGS.
În plus, 33 de copii au participat la două tabere organizate la Lăpușnic, unde au învățat despre siguranța online, limitele personale și gestionarea emoțiilor prin ateliere de artă și terapie.
Pentru a sprijini profesorii și specialiștii care lucrează cu tineri, LOGS a distribuit 400 de exemplare ale ghidului „Natalia & Robert: Cum să rămânem în siguranță pe internet?”, disponibil gratuit pe site-ul asociației.
„Este pentru al treilea an când Ambasada Franței în România susține proiectele noastre de prevenire și informare a tinerilor privind fenomenul traficului de persoane și siguranța în mediul online, un subiect de interes pentru români, în contextul în care România este pe primul loc în UE la trafic de persoane, conform Eurostat. În perioada 2021-2022, în UE au fost înregistrate 17.248 de victime ale traficului de persoane, o creștere cu 20,5% față de perioada 2019-2020.”, a mai spus Flavius Ilioni.
Asociația LOGS continuă să deruleze proiecte de prevenire a traficului de persoane și siguranță online, oferind sprijin atât tinerilor din comunitățile locale, cât și migranților și refugiaților, prin sesiuni educaționale și suport specializat la Casa LOGS.
Citeste mai mult