Florin S. Rădulescu, directorul Direcției Silvice Caraș-Severin, reprezentant al Regiei Națională a Pădurilor – Romsilva în județ, își exprimă dezacordul față de afirmațiile primarului comunei Mehadia în articolul „Spa-ul 7 Izvoare de la Herculane rămâne în sertar. Romsilva obligă la un turism balnear primitiv”, pe care le consideră nefondate. Mai mult, ar aduce prejudicii imaginii instituției și, totodată, induc în eroare opinia publică!
„RNP – Romsilva prin unitățile și subunitățile sale are obligația legală de a administra fondul forestier proprietate publică a statului în baza Codului Silvic și a celorlalte dispoziții aplicabile în activitatea din sectorul silvic de stat și nu poate dispune scoaterea sau ocuparea acestuia, fără respectarea strictă a prevederilor legale. Nu avem atribuții de a bloca sau favoriza investiții, ci doar de a gestiona durabil pădurile aflate în administrare.
Considerăm că acuzațiile potrivit cărora Romsilva „obligă la un turism balnear primitiv” sunt nefondate și formulate într-un mod tendențios. Instituția noastră sprijină dezvoltarea durabilă și valorificarea responsabilă a resurselor naturale, cu condiția ca acestea să fie conforme cu legea și cu regimul juridic al terenurilor implicate.
Ca atare, faptul că există extras de carte funciară care dovedește că U.A.T Comuna Mehadia și-a înscris în cartea funciară dreptul de proprietate asupra unor terenuri ce prezintă relevanță pentru proiectul la care se face referire în articol, nu obligă, pur și simplu, direcția silvică la emiterea unui aviz favorabil, atât timp cât terenurile sunt incluse în amenajamentul silvic al Ocolului Silvic Băile Herculane. În calitate de administrator al pădurilor din domeniul public al Statului Român, Romsilva are, în principal, obligația de a asigura integritatea fondului forestier, astfel că emiterea unui aviz nu poate avea loc fără a se clarifica situația juridică a terenurilor.
Direcția Silvică Caraș-Severin își exprimă disponibilitatea pentru dialog instituțional și cooperare în limitele cadrului legal însă, având în vedere faptul că situația terenurilor este litigioasă și poate fi tranșată doar de instanțele de judecată, orice presiune mediatică sau insinuare privind împiedicarea realizării unor investiții trebuie apreciată, ca fiind lipsită de temei.”, a transmis directorul Rădulescu.
Citeste mai mult