„Cădițele” de la Băile Herculane, în care sute de mii de români scapă anual de durerile de oase, ar fi trebuit integrate într-un SPA de câteva milioane de euro!
Bazinele de pe malul Cernei, din zona 7 Izvoare, în care apa termală cu efect tămăduitor curge din belșug, rămân în continuare la fel de insalubre, rămân o rușine pentru turismul balnear și o bătaie de joc. O dovadă de prostie cruntă, până la urmă. Pentru că a avea o resursă naturală atât de valoroasă pe care să nu o valorifici absolut deloc nu poate însemna decât prostie. Mai ales că, Grigore Bardac, unul dintre primarii care și poate, și vrea, a gândit și pus totul la punct pentru transformarea zonei în ceva spectaculos și generator de profit, însă proiectul a ratat finanțarea și stă undeva într-un sertar din Primăria Mehadia de ani buni.
„Am avut un proiect, îl ținem la dospit. Am cheltuit mulți bani, cu proiectare, cu avizări, cu autorizații de la toate instituțiile statului. M-am lovit, la un moment dat, după ce am făcut mulți pași pentru un SPA la 7 Izvoare, de faptul că o instituție își revendică dreptul asupra terenului și refuză să ne dea avizul. Eram constrânși de timp la momentul respectiv și a trecut finanțarea pe lângă noi doar pentru că, cineva, o instituție, Romsilva, și-a revendicat dreptul pe acel teren. Un teren pe care Primăria Mehadia deține extras de carte funciară. Noi avem dreptul de proprietare înscris în CF, altfel nu făceam un asemenea proiect.”, a dezvăluit primarul Bardac pentru Express de Banat.
Zona 7 Izvoare e teritoriu administrativ al Primăriei Băile Herculane, dar e în proprietatea Primăriei Mehadia, explică edilul-șef. Lucrurile sunt și au fost clare, pretinde Bardac, iar Romsilva n-ar fi avut niciun motiv să pretindă că e proprietara de drept a terenului pe care se află celebrele cădițe cu apă termală de pe malul Cernei și să blocheze astfel investiția.
„Romsilva a refuzat să ne dea avizul, am pierdut orice oportunitate de finanțare pentru un proiect foarte frumos. Era un SPA supraetajat, pe 3 nivele. La bază ar fi fost acele bazine la care acum oamenii se duc și își agață halatul într-un cui bătut într-un copac. Toate instituțiile cred că ar trebui să asigure dezvoltarea, evident cu respectare legii, dar eu am rămas stupefiat să văd că poate cineva să revendice dreptul de proprietate pe un teren înscris în CF-ul Comunei Mehadia. O investiție de câteva milioane de euro a fost ratată din cauza lipsei unui aviz. În 2022, această finanțare prin Ministerul Sănătății era certă. Am discutat atunci la minister și am fost asigurat de reușita proiectului.”, a mai spus Grigore Bardac.
SPA-ul „7 Izvoare” nu e un proiect la care primarul comunei Mehadia să fi renunțat complet, însă s-a convins că lupta cu Romsilva, cu Statul Român în fapt, nu e deloc ușor de câștigat. Poate că semnătura care-i mai lipsește va apărea într-o zi fără să fie nevoie de procese și de energii consumate în sălile de judecată. Poate că e suficient să se schimbe unii decidenți.
„Nu am abandonat, dar până nu putem obliga Romsilva să ne dea avizul… Suntem proprietari cu acte, dar nu avem avizul Romsilva. E tot ce ne-a lipsit pentru a obține finanțarea la acel moment. Dacă primim avizul lor, atunci imediat actualizăm proiectul și căutăm alte surse de finanțare. Dar asta înseamnă altă cheltuială, alte bătăi de cap. Până atunci, printr-un parteneriat cu Primăria Băile Herculane, putem pune în operă un anumit proiect. Cu primarul din Herculane colaborez foarte bine, discutăm, avem câteva proiecte în comun, păcat că nu am găsit aceeași deschidere și la Romsilva.”, a conchis primarul Grigore Bardac.
Citeste mai mult