Perspectiva ratingului de țară al României a fost retrogradată de Agenția Standard and Poor’s de la „stabil” la „negativ” .
Această decizie, anticipată de specialiști, reprezintă un semnal pentru piețe că ratingul statului român ar putea fi retrogradat în zona „junk”, nerecomandată investițiilor, cu ocazia următoarelor evaluări, potrivit antena3.ro.
“S&P invocă în decizia sa mediul politic fragmentat de la București și incertitudinile privind capacitatea guvernului român de a duce la bun sfârșit reformele fiscale asumate.
S&P a inventariat, între factorii politici generatori de incertitudine politică, anularea alegerilor prezidențiale și majoritatea fragilă de care beneficiază Guvernul în Parlament.
Agenția de rating a menționat și cheltuielile mari făcute în context electoral, care au dus deficitul bugetar la 8,6% din PIB.
România se confruntă cu dificultăți în tentativa de a se menține în categoria „investment grade”
România se confruntă cu dificultăți în tentativa de a se menține în categoria „investment grade”, recomandată investițiilor, conform Agerpres, care citează o analiză Reuters. În prezent, cele trei agenții principale de rating din lume, S&P, Fitch și Moody’s au evaluări similare pentru România.
BBB- este ultima treaptă din categoria celor recomandate investitorilor.
După decizia de vineri, S&P evaluează țara noastră la nivelul BBB- cu perspectivă negativă. BBB- este ultima treaptă din categoria celor recomandate investitorilor. România are același calificativ, tot cu perspectivă negativă, din partea Fitch.
Moody’s ne-a acordat calificativul Baa3 (ultima treaptă din investment grade, echivalent cu BBB- al S&P și Fitch), cu perspectivă stabilă.
S&P, Fitch și Moody’s sunt principalele agenții de rating la nivel global.
Decizie neobișnuită a S&P
S&P a planificat în 2025 trei evaluări referitoare la ratingul statului român: prima este cea anunțată vineri, 24 ianuarie, iar alte două sunt așteptate în lunile aprilie și octombrie.
Decizia S&P, de a programa o evaluare suplimentară în ianuarie, a este una neobișnuită față de practica uzuală, care presupune doar două astfel de analize pe an, în primăvară și în toamnă.
Presa de specialitate a remarcat că S&P a programat evaluarea de vineri după ce, în decembrie, agenția Fitch a luat decizia de a înrăutăți perspectiva ratingului de țară de la stabil la negativ.
Un rating slab presupune costuri mai mari de împrumut pentru statul respectiv
Ratingurile acordate de către cele trei mari agenții sunt luate în calcul de către marii investitori în datoria guvernamentală. Un rating slab presupune costuri mai mari de împrumut pentru statul respectiv.
De asemenea, o înrăutățire sau îmbunătățire a perspectivei reprezintă un semnal transmis investitorilor că ratingul respectiv ar putea fi revizuit – în sensul corespunzător – într-un anumit orizont de timp.
Citeşte şi: (VIDEO) Imagini din timpul jafului tezaurului dacic de la Muzeul Drents, publicate de autorităţile olandeze
Citeste mai mult