Recunoaștem „meseria”, dar rămâne ilegală! Un cod CAEN actualizat a clasificat prostituția drept activitate economică.
Actualizarea codurilor CAEN pentru meserii s-a lăsat cu două gafe majore. Ieri au început să circule imagini în mediul online cu codul 9699, unde sunt cuprinse Alte servicii personale, printre care și… furnizarea sau aranjamentul de servicii sexuale, organizarea de evenimente de prostituție sau operarea de stabilimente de prostituție. Codul precedent 9609 permitea servicii de escortă, servicii de stabilire a întâlnirilor, servicii ale agențiilor matrimoniale, dar fără alte activități de natură sexuală.
Nu este clar câți au rupt ușile Oficiului Național al Registrului Comerțului pentru a-și introduce acest cod în speranța de a practica legal una dintre cele mai vechi meserii din lume. Poate același număr pentru cei care doresc să practice activități de șoptire a cailor, a doua gafă a celor care au folosit programe de traducere peste nivelul lor de cunoaștere a limbii engleze. Cei cunoscuți în filmele western drept „horse whisperers”, sau dresori de cai, nu vor mai putea să-și practice activitatea dacă dau comenzi cailor peste nivelul de decibeli aferent unei șoapte.
Olimpiu Galani, cunoscut de cărășeni drept candidatul REPER la alegerile parlamentare pentru poziția de Senator, a satirizat gafele și speră că guvernul are în vedere o zi liberă pentru fetele vesele care ar putea aduce niște miliarde de euro la PIB cu vocea și talentul lor.
„Că s-a legalizat o practică prea comună pe stradă, publi, club sau instituție publică, chiar este de apreciat pentru noul parlament, dar «Șoptirea Cailor» chiar este ceva inedit! Oare dacă strigi mai tare la cal, fuge? Se sperie? Sau o fi o practică nouă pentru a nu stresa animalele, angajezi o firmă care transmite diverse informații calului în șoaptă…. P.S. Aș re-evalua nivelul de cunoaștere al limbii engleze în INS. De exemplu, nivel Dallas sau Google Translate s-ar putea să nu fie suficient. P.S.2. Poate cu ocazia asta se gândește guvernul să dea o zi liberă națională și pentru fetele care muncesc zi și noapte (în mod special) pentru a aduce 2 miliarde de euro la PIB…”, a declarat Olimpiu Galani.
Pentru a corecta eroarea, Registrul Comerțului a emis un comunicat oficial în care spune că deși prostituția apare la codul (aproape predestinat) CAEN 9699, nu înseamnă că s-a legalizat în România sau că poate fi folosit de către un antreprenor sau o antreprenoare: „Menţionăm că nu toate activităţile care sunt incluse în Nomenclator CAEN Rev.3 pot fi înregistrate ca obiecte de activitate în registrului comerţului, deoarece unele dintre acestea sunt interzise de actele normative care reglementează activităţile economice din România. Cu privire la afirmaţiile vehiculate în spaţiul public referitoare la introducerea prostituţiei ca obiect de activitate al unei firme, precizăm că aceasta nu poate fi înregistrată ca obiect de activitate în registrul comerţului întrucât nu este legalizată în România”.
Citeste mai mult