Nu reușiți să vă mențineți greutatea? S-a constatat că celulele grase păstrează o „memorie” de lungă durată a obezității, ceea ce face dificilă menținerea rezultatelor pierderii în greutate.
Cunoscut sub numele de efectul „yo-yo”, mai multe teorii au încercat să explice de ce este greu să păstrezi greutatea, inclusiv una care sugerează că o scădere a ratei metabolice din cauza aportului scăzut de calorii ar putea fi la originea acestui fenomen.
Efectul yo-yo
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la ETH Zurich din Elveția oferă o explicație moleculară pentru acest fenomen.Efectul yo-yo reprezintă un fenomen de ciclicitate care se referă la pierderea ponderală și câștigul relativ rapid al kilogramelor pierdute în urma anumitor diete de slăbit sau schimbări ale stilului de viață cotidian. Acum, cercetătorii au descoperit că celulele grase stochează amintiri legate de obezitate în nucleul lor celular. Aceste amintiri rămân chiar și după un program de pierdere în greutate, ceea ce face mai probabil ca cineva să se îngrașe din nou.Cercetătorii de la ETH Zurich au demonstrat acest lucru la șoareci și au găsit dovezi că mecanisme similare sunt prezente și la oameni.
Oricine a încercat vreodată să scape de câteva kilograme în plus recunoaște frustrarea: greutatea scade inițial, doar pentru a reveni în câteva săptămâni – apare efectul yo-yo. Laboratorul ETH Zurich a reușit acum să demonstreze că totul se datorează epigeneticii.
Celulele grase păstrează o „memorie” a obezității
Publicat luni, în revista Nature, studiul a constatat că celulele grase ale organismului păstrează o „memorie” a obezității chiar și după pierderea în greutate, datorită efectelor de lungă durată ale epigeneticii, care se referă la schimbările în modul în care funcționează genele în funcție de stilul de viață și de mediu.
Atunci când o persoană este supraponderală, celulele adipoase pot dezvolta markeri epigenetici care rămân chiar dacă aceasta pierde ulterior în greutate.Ca urmare, funcționarea normală a celulelor adipoase este afectată, iar modul lor de stocare a grăsimilor și de răspuns la schimbările alimentare rămâne neschimbat față de perioada în care persoana era obeză.„Celulele adipoase își amintesc starea de supraponderalitate și pot reveni la această stare mai ușor”, spune von MeyennCercetătorii au descoperit că obezitatea șoarecilor a cauzat modificări specifice ale celulelor lor adipoase care au continuat chiar și după pierderea în greutate, acționând ca o „memorie” a stării obeze anterioare.
Citeşte articolul complet.
CITEŞTE ŞI: Utilizate greşit, antibioticele pot duce la infecţii imposibil de tratat
Citeste mai mult