Agenţia Europeană pentru Produse Chimice (ECHA) a anunţat miercuri că a găsit urme de substanţe chimice periculoase în sute de produse cosmetice comercializate în Europa.
Din cele 4.500 de produse examinate de ECHA în perioada noiembrie 2023 – aprilie 2024 în 13 ţări europene, 285 – sau 6% – conţineau urme ale unor substanţe interzise din cauza efectului lor nociv asupra sănătăţii, a precizat instituţia cu sediul la Helsinki, Finlanda.
A fost verificată lista ingredientelor, pentru prezența acidului perfluorooctanoic (PFOA), a acizilor perfluorocarboxilici cu lanț lung (PFCA) și a substanțelor înrudite și a substanțelor ciclice. siloxanii D4 si D5. Autoritățile au constatat că 285 dintre produsele cosmetice inspectate includeau substanțe chimice periculoase a căror utilizare este interzisă în aceste produse. Cele găsite au fost:
Perfluorononil dimeticonă
Perfluorooctiletil trietoxisilan
Perfluorononiletil caroxidecil PEG-10 dimeticonă;
Ciclopentasiloxan (D5), ciclometiconă (un amestec de D4, D5 și D6), ciclotetrasiloxan (D4).Aceste substanțe nu sunt permise în produse cosmetice deoarece au fost identificate ca poluanți organici persistenti (POP) sau (foarte) persistenti, (foarte) bioacumulativi și toxici (PBT/vPvB) care afectează negativ sănătatea umană și mediul. Utilizarea lor este interzisă în temeiul Convenției de la Stockholm privind POP sau restricționată prin Regulamentul REACH.
România, printre țările controlate
Printre produsele în cauză se numărau creioane de ochi şi de buze, balsamuri şi măşti de păr, potrivit ECHA.
Substanţele identificate sunt interzise prin Convenţia de la Stockholm privind poluanţii organici persistenţi şi de legislaţia europeană, deoarece expunerea la acestea poate afecta fertilitatea şi poate creşte riscul de cancer.
Pentru a le detecta, ECHA nu a făcut decât să verifice lista de ingrediente de pe produse. Această metodă „poate fi utilizată cu uşurinţă de către consumatori”, a precizat agenţia.
„Autorităţile competente au luat măsuri pentru retragerea de pe piaţă a produselor neconforme”, a subliniat ECHA.
Controalele au fost efectuate în:
Austria,
Danemarca,
Germania,
Finlanda,
Islanda,
Italia,
Liechtenstein,
Lituania,
Luxemburg,
Malta,
Norvegia,
România,
Suedia, potrivit AFP.
Citește și: Craiova, pol de întruniri universitare în acest sfârşit de săptămână
Citeste mai mult