Estonia a lansat o operațiune navală pentru a proteja cablul electric submarin Estlink 1 în Marea Baltică, a declarat vineri ministrul de externe Margus Tsahkna.
De asemenea, ministru apărării din Estonia, Hanno Pevkur, a evocat articolul 4 al NATO, spunând însă că s-ar putea să nu se ajungă până acolo dacă țările aliate sau comandamentul forțelor din Europa vor răspunde la apelurile de asistență în protejarea infrastructurii maritime critice.
Anunțul a venit după ce, joi, Finlanda a sechestrat joi pe Marea Baltică o navă suspectată ca făcând parte din „flota fantomă” a Rusiei sub suspiciunea că a provocat miercuri o întrerupere a cablului electric submarin Estlink 2 care leagă Finlanda și Estonia și că, de asemenea, a deteriorat sau rupt patru cabluri de internet.
„Dacă există o amenințare la adresa infrastructurii submarine esențiale din regiunea noastră, va exista și un răspuns”, a scris Tsahkna pe platforma X.
„Am decis joi seară împreună cu comandantul forțelor de apărare să lansăm o operațiune navală în această dimineață, nava Raju a marinei estoniene a plecat deja pentru a proteja EstLink 1”, a declarat vineri ministrul estonian apărării Hanno Pevkur la un post de radio, potrivit publicației err.ee.
„Facem asta pentru a ne asigura că nu se întâmplă nimic acolo și că legătura noastră esențială cu Finlanda rămâne operațională”, a adăugat el.
Estonia evocă articolul 4 al NATO
Pevkur l-a contactat imediat pe ministrul finlandez al apărării după ședința de joi a guvernului estonian și a propus ca Estonia și Finlanda să păzească împreună EstLink 1.
„Nu doar cu Finlanda, ci cu toți aliații noștri, într-adevăr. Finlandezii discută acest lucru astăzi și cred că ni se vor alătura. În plus, am convenit joi că NATO se va angaja la nivel militar. Comandantul forțelor de apărare îl va suna astăzi pe comandantul suprem al forțelor aliate din Europa (SACEUR)”, a spus el.
Pevkur a afirmat că evoluțiile ulterioare sunt o chestiune militară și tactică și este posibil să nici nu fie necesar să discute dacă aceasta implică consultări în temeiul articolului 4 sau încheierea de acorduri bilaterale.
ARTICOLUl 4 al NATO prevede că țările membre „se vor consulta ori de câte ori, în opinia oricăreia dintre ele, integritatea teritorială, independența politică sau securitatea oricăreia dintre ele este amenințată.” Acesta vine înainte de prevederea esențială din Tratatul NATO, Articolul 5, care prevede că un atac asupra unei țări membre este un atac împotriva tuturor
Citeste mai mult