Tradiții în a doua zi de Crăciun. La 26 decembrie, Biserica o prăznuiește pe cea care a dat naștere lui Hristos Dumnezeu, pe Maica Domnului.
Ce este Soborul Maicii Domnului? Soborul sau Adunarea Prea Sfintei Născătoare de Dumnezeu reprezintă adunarea (la slujbă) credincioșilor în cinstea Maicii Domnului, potrivit regulii după care a doua zi după marile praznice se face pomenirea acelor persoane sfinte care au contribuit la eveniment sau sunt în directă legătură cu el.
De aceea, în această zi este prăznuită Fecioara Maria, cea care l-a născut pe Cel care a adus mântuirea lumii. Soborul Macii Domnului, unul din cele cinci mari praznice din anul bisericesc închinate Sfintei Fecioare Maria, a devenit model de sărbătoare și pentru alți sfinți precum Soborul Sfinților Ioachim și Ana, Soborul Sfântului Ioan Botezătorul sau Soborul Sfinților Arhangheli.
Ce nu se face în a doua zi de Crăciun
Ce nu se face în a doua zi de Crăciun, de Soborul Maicii Domnului. Nu se lucrează, nu se face curat. Oamenii care muncesc pe 26 decembrie nu vor mai avea nicio zi liberă pentru tot restul anului. În a doua zi de Crăciun, oamenii se duc „cu colacul” la naşi. Când ajung la casa naşului, finul sărută mâna naşei şi de trei ori se îmbrăţişează cu naşul şi spune De la noi puţin, de la Dumnezeu mult. Tot azi e interzis să bârfești si să înjuri
Articolul Tradiții în a doua zi de Crăciun apare prima dată în Monitorul Expres – Stiri Brasov.
Citeste mai mult