Trăim în epoca vitezei, având stresul pe post de copilot. Între sarcinile de îndeplinit de zi cu zi și viața personală, ne este tot mai greu să atingem echilibrul și deseori ajungem, încă de la vârste tinere, să ne confruntăm cu dificultăți de concentrare sau cu pierderi de memorie. Când sunt acestea mai mult decât o consecință a vieții în fast-forward? Medicul neurolog Anca Lupșoiu, de la Centrul Medical Speranța, explică la ce să fim atenți și când ar trebui să cerem opinia unui specialist.
Reporter: Uneori, ni se întâmplă să uităm lucruri, să ne pierdem atenția, să nu ne găsim cuvintele. Când pot trăda aceste lucruri o afecțiune neurologică?
Dr. Anca Lupșoiu: Semne precum tulburări de memorie, atenție, concentrare, calcul sau limbaj pot apărea în tulburarea neurocognitivă ușoară , fără a afecta activitățile zilnice ale pacientului. Această afecțiune poate apărea atât la vârstnici, cât și la tineri. Este important să subliniem că nu trebuie să fie privită automat ca un diagnostic alarmant, deși uneori poate fi un semn precoce al apariției demenței.
Reporter: Poate fi tratată această tulburare neurocognitivă?
Dr. Anca Lupșoiu: Există situații în care funcția cognitivă se poate îmbunătăți, dacă pacientul urmează recomandările medicului neurolog. Este esențial să știm că tulburarea neurocognitivă ușoară nu este echivalentă cu demența, dar este bine să o tratăm cu vigilență, având în vedere că în unele cazuri o poate anunța.
Reporter: Ce cauzează această tulburare?
Dr. Anca Lupșoiu: Cauzele sunt multiple și includ atât factori degenerativi, cum ar fi degradarea neuronală specifică vârstei, cât și afecțiuni precum boli cerebrovasculare, tumori cerebrale sau traumatisme craniene. De asemenea, boli psihiatrice precum depresia, anxietatea sau stresul cronic pot juca un rol semnificativ. Consumul cronic de alcool sau substanțe interzise, ca de exemplu cocaina, contribuie ,de asemenea, la apariția tulburării.
Dar pot fi și tulburări metabolice care să ducă la acest tip de manifestări. De exemplu, carențele de vitamine precum B12, acid folic sau tiamină, și afecțiuni endocrine cum ar fi hipotiroidia. În plus, expunerea la substanțe toxice precum pesticide, plumb sau mercur poate avea un impact negativ. Nu trebuie să uităm nici de tulburările de somn, mai ales apneea de somn, care poate influența sănătatea cognitivă.
Reporter: Cum se stabilește diagnosticul?
Dr. Anca Lupșoiu: Diagnosticul este realizat de către medicul neurolog și se bazează pe mai mulți pași esențiali. În primul rând, discuția cu pacientul și observațiile acestuia sunt importante. Se folosesc apoi teste neuropsihologice pentru evaluarea funcțiilor mentale, analize de laborator și investigații imagistice precum tomografia computerizată sau imagistica prin rezonanță magnetică cerebrală.
Reporter: Există metode prin care putem preveni această tulburare?
Dr. Anca Lupșoiu: Da, prevenția joacă un rol esențial. Este important să acordăm atenție unui somn de calitate și să includem exercițiile fizice regulate în rutina zilnică. Fumatul și consumul excesiv de alcool ar trebui evitate, iar menținerea unei greutăți optime și adoptarea unei diete sănătoase pot reduce riscul. Practic, încercăm să excludem factorii favorizanți. Este important și să ținem sub control tensiunea arterială, colesterolul și glicemia. Activitățile care stimulează creierul, cum ar fi învățarea unor abilități noi, și implicarea în viața socială sunt, de asemenea, factori importanți.
Reporter: De ce e important să mergem la neurolog dacă suspectăm că am putea avea o ușoară tulburare de acest tip?
Dr. Anca Lupșoiu: Pe lângă evaluare și diagnostic, medicul neurolog este cel care stabilește un plan de tratament adecvat, adaptat fiecărui pacient. Acesta poate include medicamente sau intervenții care vizează schimbarea stilului de viață. Este esențial ca pacienții să fie deschiși la recomandările medicului și să urmeze planul stabilit pentru a îmbunătăți sau menține funcția cognitivă. Orice semn de tulburare cognitivă ar trebui investigat cât mai curând posibil. Prin prevenție, diagnostic precoce și tratament corect, putem face diferența în calitatea vieții pacienților noștri.
Pentru o consultație la neurologie, puteți apela numărul Clinicii Speranța – 0771 493 887. Mai multe informații găsiți pe pagina www.clinicasperanta.ro.
Citeste mai mult