Un aliment pe care românii îl consideră obișnuit are efecte dezastruoase asupra sănătății. Cunoscutul doctor Vlad Ciurea avertizează asupra pericolelor pe care alimentul le reprezintă.
Dr. Vlad Ciurea a dezvăluit care este un aliment care ne distruge sănătatea și ne păcălește creierul să îl consumăm din ce în ce mai mult. Îngrijorător este faptul că acesta se află în majoritatea produselor pe care le cumpărăm.
Este vorba despre zahăr, pe care mulți îl consumăm în fiecare zi.
Neurochirurgul avertizează că zahărul poate fi considerat un „drog legal”, în special zahărul rafinat, deoarece creează dependență psihică afectând zonele creierului responsabile de plăcere și recompensă, similare cu cele ale altor droguri.
Acesta atrage atenția asupra faptului că românii sunt iresponsabili cu privire la consumul de zahăr și nu sunt conștienți cât de mult consumă zilnic, deoarece multe produse îl conțin fără să ne dăm seama.
Ce efecte are consumul de zahăr
Zahărul este foarte nociv pentru sănătatea noastră și afectează chiar și creierul. În afară că duce foarte ușor la creșterea în greutate, afectează și funcțiile cognitive și duce la pierderea autocontrolului.
”Creierul are câțiva dușmani principali: stresul, zahărul în cantitate mare, alcoolul, tutunul care îngustează vasele de sânge și drogurile. Parcă îi place creierului uman această adicție pentru lucrurile interzise. Nu știu să spun care este mai grav”, a spus profesorul Vlad Ciurea, citează CANCAN.
Neurochirurgul avertizează că tinerii și copiii nu trebuie învățați cu zahărul, deoarece este foarte greu să renunțe la el din cauza dependenței pe care o oferă. Acesta poate fi înlocuit cu zahărul din fructe, mierea de albine sau ștevia, care oferă același gust dulce fără riscurile asociate zahărului.
„Aici este o problemă, Îmi pare foarte rău, dar trebuie să spun adevărul. Zahărul acesta rafinat este un toxic, un drog pentru creier. Mai ales că dă și adicție. Dacă cel mic a dat de prăjituri dulci și lucruri însiropate, pline de zaharuri, foarte greu se lasă de ele. Și foarte greu îl ducem spre lucrurile mai apropiate. De exemplu, zahărul care este în ștevie și care este în fructe, mierea de albine este absolut superbă!”, a precizat Dr. Vlad Ciurea.
Pentru efecte pozitive asupra creierului și sănătății acestuia, specialistul recomandă și consumul de ciocolată neagră. Deși aceasta nu este dulce, are elemente care sunt foarte bune pentru creier.
„Pledez și pentru ciocolată, ciocolată non însiropată, ciocolată cât mai neagră, cât mai seacă, este foarte bună pentru creier. Acea amărăciune este foarte bună. Toate acestea sunt elemente care sunt foarte bune pentru creier. Se pot găsi variante în direcția respectivă”, a mai adăugat doctorul.
Sursa: romaniatv.net
Citeste mai mult