Unii români vor plăti dublu la întreținere din cauza prețurilor ridicate la energie.
În ultima perioadă, România a achiziționat energie la prețuri extrem de mari, ajungând până la 1.000 de euro pentru un MegaWatt Oră în orele de vârf. Această situație ar putea persista, mai ales în timpul iernii, când România va fi nevoită să cumpere energie suplimentară pentru a-și acoperi consumul, conform ultimului raport al Transelectrica. Aceasta se va reflecta direct în facturile românilor.
De ce plătim atât de mult pe energie comparativ cu alte state europene? Cauza principală este producția scăzută de energie eoliană atât în România, cât și în țările vecine. În plus, energia ieftină din Vest ajunge în cantități insuficiente în România, mare parte fiind direcționată spre Ungaria și Austria. Producția din surse regenerabile nu funcționează la parametrii optimi din cauza variațiilor de temperatură.
Analiștii avertizează că prețurile ridicate de pe piața externă vor influența direct facturile consumatorilor. Persoanele cu un consum de peste 255 kWh, care beneficiază în prezent de prețuri sub plafonul de 1,3 lei, vor resimți aceste creșteri.
Pentru iarna care urmează, se estimează că prețurile vor fi mult mai mari pentru toți consumatorii. De exemplu, pentru un apartament cu două camere, costul încălzirii cu centrală proprie va varia între 700 și 900 de lei pe lună, iar factura la electricitate va fi aproape 100 de lei.
Pentru locuințele care beneficiază de încălzire centralizată, costul întreținerii va fi dublu pe timp de iarnă. Astfel, pentru un apartament cu două camere, doar încălzirea și apa caldă vor depăși 500 de lei pe lună, conform antena3.ro.
Articolul Unii români vor plăti dublu la întreținere din cauza prețurilor ridicate la energie apare prima dată în Monitorul Expres – Stiri Brasov.
Citeste mai mult