Floare Pop din Boinești, Luminător al Satelor, ne-a purtat prin frumusețea obiceiurilor pascale din Țara Oașului. În inima acestei zone în care tradițiile sunt păstrate cu sfințenie de generații întregi, Floare Pop — gospodină desăvârșită și căsătorită încă de la vârsta de 16 ani — ne-a împărtășit din bogăția sufletului oșenesc. Recent onorată cu titlul de Luminător al Satelor, ea ne-a deschis ușa amintirilor, împărtășindu-ne farmecul obiceiurilor pascale din zona Oașului.
Plină de entuziasm, Floare ne-a povestestit despre importanța Joii Mari. Înainte să apară primele raze ale soarelui, în zorii zilei, focul este aprins în gospodărie. “Așa se face jertfa Mântuitorului Iisus Hristos“. Apoi la ora 18.00 merge, împreună cu familia, la cele 12 Evanghelii, la biserică.
În Vinerea Mare “Mergem cu toții la biserică la ora 16.00, la Prohodul lui Iisus. Ne aduce aminte de suferința prin care a trecut Iisus pentru noi“, spune Floare.
În Sâmbăta Mare, casa se umple de arome îmbietoare. “Gătesc mielul, cârnații, slănina și șunca afumată și nelipsitele ouă roșii, vopsite cu coji de ceapă. Și bineînțeles, nu uităm de prăjitura și pasca, pe care le fac în aceeași zi”, ne-a dezvăluit gospodina.
Iar în noaptea sfântă, întreaga comunitate se adună la biserică pentru a celebra Învierea Domnului.
Privind înapoi în timp, Florica Pop își amintește nostalgic de lunea de după Paște, când bărbații mergeau „la udat” la femei. “Ne stropeam cu gălețile pline de apă, până când toți eram uzi, vai de capul nostru. Apoi nu mai conta că erai bărbat, femeie, nu scăpa nimeni”, ne spune ea, cu o scânteie în ochi.
Marțea de după Paște era ziua în care fetele încercau să se răzbune, stropind băieții. “Dar, rareori, reușeau! Tot ei ne udau“, adaugă Floare, amuzată de amintire. După-amiaza, pe la ora 16.00, fetele se pregăteau de dans. “Dar trebuiau să fim acasă până venea ciurda, prima vacă. Trebuia să ajungemla timp, ca să nu căpătăm de bătut”, povestește veselă.
În săptămâna de după Paște, tinerii băieți aveau o altă tradiție. “Noaptea le furau poarta fetelor! O duceau tocmai în cimitir sau o ascundeau prin cine știe ce loc. Părinți, mai apoi, căutau poarta casei prin tot satul“, ne-a povestit Floare, amuzată.
Și după slujba de Paște, copiii, atât fete cât și băieți, porneau într-o cursă veselă cu coșurile pline de bunătăți. “Mai scăpau ștergătoarea sau câte un ou sau, dar era parte din farmec. Erau tradiții frumoase, care ne aduceau pe toți împreună“. În încheiere, Floare a intonat o priceasnă veche, specifică zonei.
@portalsm
Florica Pop, Luminator al Satelor, despre Paștele din Țara Oașului. #taraoasului #szatmarnemeti #satumare #paste #pasti #traditie
♬ sunet original – portalsm