Stâlpii Creației au fost fotografiați de telescopul spațial James Webb al NASA. Fotografia detaliată arată cum se formează noi stele în nori denși de gaz și praf.
Pilonii tridimensionali arată ca niște formațiuni stâncoase mari, dar care sunt permeabile, explică specialiștii de la NASA pe site-ul lor. Coloanele fotografiate de telescopul spațial James Webb sunt alcătuite din gaz și praf interstelar rece care au aspect semitransparent în infraroșu.
Stâlpii Creației au fost fotografiați pentru prima oară în 1995 de către telescopul spațial Hubble. Noua imagine surprinsă de James Webb ajută cercetătorii să revizuiască modul în car se formează stelele. Totodată, cu ajutorul acestor imagini, specialiștii pot identifica un număr mult mai exact de stele noi, dar și cantitatea de gaz și praf din zonarespctivă.
Formațiunea se află în Nebuloasa Eagle, care se află la 6.500 ani-lumină distanță.
În fotografia cu Stâlpii Creației, stelele noi sunt sferele roșii, strălucitoare care sunt dispuse în afara unuia dintre piloni. Atunci când se formează noduri cu o masă suficientă în interiorul pilonilor de gaz și praf, acestea încep să se prăbușească sub propria lor gravitație, se încălzesc încet și, în cele din urmă, formează noi stele.
Citeste mai mult