Sute de angajați de la Maternitatea Odobescu au ieșit, joi, în stradă ca să ceară autorităților locale un spital decent în care să își desfășoare activitatea. Lor li s-au alăturat și mame care și-au născut copiii la Odobescu, dar și gravide care nu mai pot primi îngrijiri în spital.
Medici, asistente, infirmiere, brancardieri și mame s-au adunat în jurul orei 14 în fața Maternității Odobescu, acolo unde secțiile de Obstetrică și Neonatologie sunt închise de anul trecut, din decembrie, după ce o bucată a unui tavan dintr-o baie de lângă o sală de nașteri s-a prăbușit.
Angajații din maternitate s-au adunat în fața spitalului închis
Secția Obstetrică „Odobescu” – activitate sistată temporar
„Bebelușii nu pot protesta, dar noi putem!”, „Indiferența voastră ucide viitorul!”, „O maternitate pentru viață, nu pentru orgolii politice!” sau „Nou-născuții nu votează, dar trăiesc consecințele!” – sunt câteva mesaje care s-au regăsit pe pancartele de protest.
„Relocați urgent Maternitatea Odobescu” – principala revendicare a protestatarilor
Cu principala revendicare: „Relocați urgent Maternitatea Odobescu”, oamenii au pornit în marș către Primăria Timișoara. Între protestatari s-a aflat și o asistentă care lucrează de 33 de ani la Maternitatea Odobescu.
„Vrem să muncim în secția de Neonatologie, în munca pe care am făcut-o cu atâta drag. Ne-am dăruit dăruit o bucățică de suflet pentru acei îngerași care veneau pe lume în această maternitate.”, a spus asistenta.
Un infirmier cu o vechime de 33 de ani la Odobescu a fost relocat la una din secțiile spitalului care nu s-a închis.
„Eu lucrez aici de 30 de ani. Sunt infirmier bloc operator. Mai am doi ani până la pensie. De când sunt eu aici, clădirea e tot așa. Nimic în plus sau minus. Nu suntem bătuți în cuie aici, dar înainte de a o închide trebuia să ne ofere altă locație în care să mergem. Fiindcă în decembrie ne-au lăsat pe toți, mici cum suntem noi, să ne gândim la ce vom face de mâine, în loc să ne bucurăm de sărbători. Ce facem? Unde mergem? Nimeni nu spune nimic. Sunt oameni care au chirii, rate, vă dați seama. Te trezești dintr-o dată… un spital de o așa anvergură… Chiar eu am avut o problemă anul trecut, cu nepoțelul meu, care a avut șanse zero de supraviețuire la naștere. Să-l vedeți acum cum arată datorită colectivului de aici. Astăzi este ok.”, a spus bărbatul.
Andreea urmează să nască peste 7 luni. Ar fi vrut la Odobescu, unde este doctorul care îi supraveghează sarcina. Și ea s-a alăturat protestatarilor.
O viitoare mămică a venit la protest însoțită de fiul ei cel mare
„Am venit cu fiul meu. Urmează să nasc, îmi planificasem să vin aici și nu am unde. Nu îmi permit să merg la o maternitate cu plată, unde nu îmi permit pentru că nu am așa venituri mari ca să pot să acopăr costurile. Aici eram binevenită și aveam personalul specialist care să îmi ofere îngrijirile speciale. Deocamdată nu m-am hotărât, voi căuta o soluție. E o situație bizară pentru care sperăm că primăria va găsi o soluție.”, a spus Andreea.
Protestatarii, în marș către Primăria Timișoara
Doctorița Gabriela Olariu este șefa Neonatologiei, secție care momentan este închisă.
„Avem 8 medici neonatologi care momentan nu mai au obiectul muncii deloc. Sunt relocați într-o policlinică, un subsol insalubru la Ginecologie, să facă consultații de pediatrie, pentru că, din păcate, avem și a doua specializare. Și am avut 74 de asistente și infirmiere. Am trimis la Maternitatea Bega 24 de asistente și 10 la Centrul Județean de Prematuri. Restul mai au concedii de odihnă pe care trebuie să le epuizeze, după care le relocăm unde are loc Municipalul. Eu personal mai iau 40% din salariu. Și mi s-a spus că mi s-a făcut un favor. Un favor am. După 100 de specializări și diplome de onoare.
Pe lângă asta sunt afectate vreo 60 de asistente de obstetrică, moașe, care nu își găsesc locul. Acum le-a dus în ginecologie. Ele sunt moașe, nu pot să dubleze la oftalmologie. Iar colegii mei obstetricieni nu mai pot să își urmărească și să își nască gravidele. Le urmăresc prin internări la cabinete, dar este dezastru. Nu pot să nască la noi.”, a declarat dr. Gabriela Olaru, șefa Secției de Neonatologie de la Odobescu.
Mesajele protestatarilor, fluturate în fața Primăriei Timișoara
La primărie, protestatarii au poposit mai bine de o oră, timp în care liderii lor de sindicat au fost primiți la discuții de viceprimarul Ruben Lațcău. Mai apoi, el a ieșit și le-a spus oamenilor soluția găsită de primărie.
Viceprimarul Ruben Lațcău stă de vorbă cu protestatarii
„Situația a fost una serioasă, cu risc de prăbușire. Am decis să evacuăm ca să nu putem în pericol pe nimeni. Prima soluție care a apărut a fost folosirea clădirii de la Maternitatea Bega, care nu e utilizată. Noi am început un proces de evaluare, ce ar însemna să ne mutăm acolo, și după ce am terminat, spitalul ne-a comunicat că nu ne mai dă această clădire. Noi acum avem două variante în fază avansată. Cu una suntem deja în evaluare. O clădire este publică, alta privată și mă aștept ca la finalul lunii ianuarie să putem comunica public exact clădirea și să avem un contract în curs de închiriere. Săptămâna viitoare vom avea concluzia evaluărilor. (…) Sunt foarte încrezător că o să ajungem la un deznodământ și în cursul lunii februarie să putem începe procesul de mutare, ca în martie să putem folosi noua locație. Este un termen realist, cel pe care vi-l ofer eu. Dacă vin alții care vor să vă vândă iluzii, nu înseamnă că e adevărat.”, le-a spus viceprimarul Ruben Lațcău protestatarilor.
Maternitatea Odobescu din Timişoara funcţionează în centrul orașului, într-o clădire istorică, aflată în stare avansată de degradare. Nefiind proprietatea administrației, primăria plăteşte chirie. Incidentul de la 1 decembrie nu este singular. Și în 2004 o bucată de tavan s-a prăbușit, tot într-o toaletă. Și atunci, nou-născuții au fost transferați la „Louis Țurcanu”, la fel ca acum.
Peste 3.000 de copii de nasc anual aici. Dintre aceștia, peste 100 sunt prematuri sub 32 de săptămâni, de mărimea unei palme. Micuții nu pot fi îngrijiți în spitale private care nu au secții specializate pentru ei.
Citeste mai mult