Ioan Popa și Silviu Hurduzeu au făcut rost de 30 de milioane de euro pentru realizarea domeniului turistic Semenic, pe „autostrada albă” se schiază deja, iar pentru activități de vară în Munții Banatului se vor mai investi aproximativ 10 milioane de euro!
Aproximativ 30 de milioane de euro este suma aprobată de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului pentru dezvoltarea domeniului turistic Semenic, proiect derulat de Primăria Reșița, în parteneriat cu administrația locală din Văliug și Consiliul Județean Caraș-Severin. Urmează semnarea contractului de finanțare și identificarea diferenței necesare până la 40-42 de milioane de euro, cât este valoarea totală a proiectului.
„Așteptăm semnarea contractului cu Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, avem o sumă generoasă, care a fost aprobată prin ordin de ministru, aproximativ 30 de milioane de euro, urmând să identificăm soluții, împreună cu Consiliul Județean, să luăm un credit pe diferența de circa 10 milioane de euro”, a declarat Ioan Popa, primarul Reșiței.
Întrebat dacă finanțarea ministerului de resort este condiționată de contractarea acestui credit, Ioan Popa a explicat că nu există niciun fel de obligativitate, proiectul putând fi finanțat din mai multe surse, lucru care se va și întâmpla, în opinia edilului-șef.
„Nu e condiționat, doar că dânșii atâta pot prin legislație să finanțeze. 70% din construcții și montaj, mai puțin activitățile de vară, și diferența este aceasta pe care am enunțat-o, dar nu cred că constituie o problemă. S-ar putea să mai luăm o parte din acești bani, din cei 10 milioane de euro, de la Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest, pe finanțare fonduri europene, strict pentru activitățile de vară. Și atunci necesarul de finanțare rambursabilă să coboare undeva la 7 milioane de euro”, a explicat Popa.
Dezvoltarea domeniului turistic Semenic propune peste zece kilometri de pârtii, instalație de transport pe cablu de tip telegondolă, cu zece locuri și suport de biciclete, pod peste pârâul Gozna, pentru accesul turiștilor la zona de îmbarcare a telescaunului, instalație pentru înzăpezit artificială, garaj pentru mașinile de bătut zăpada, precum și amenajarea unor facilități pentru sezonul de vară: un roller coaster, utilizat în parcurile de aventură, cu o viteză maximă de 30 km/oră și cu o capacitate de transport de 500 de persoane pe oră, tiroliană, cu două secțiuni – una cu plecare din vecinătatea stației superioare a telegondolei, care va avea o lungime de 690 de metri, cu două linii paralele (tandem), iar cea de-a doua, cu plecare din vecinătatea stației de sosire a primei secțiuni, cu o lungime de aproximativ 980 de metri, cu două linii paralele. De asemenea, proiectul mai prevede zone pentru down hill (trasee pentru biciclete – nr.) și un parc tematic cu atracții multiple, care se va întinde pe o suprafață de 9.650 de metri pătrați, fără diferențe de nivel între zona de intrare și zona de ieșire.
Reamintim că pentru această investiție a fost semnat în vară și contractul de lucrări. Licitația pentru proiectarea și execuția lucrării a fost atribuită unei asocieri de trei firme, care a dat deja în lucru proiectul tehnic.
Citeste mai mult