Ziua în care dăm un vot pentru viitorul președinte
Românii sunt chemați astăzi la urne pentru a alege viitorul președinte, care va fi al cincilea președinte postdecembrist. Din totalul de alegători români care figurează în Registrul electoral, 18.011.923 au domiciliul sau reşedinţa în ţară, iar 990.989 au domiciliul în străinătate. Printre aceștia se numără și peste 1,1 milion de tineri care au dreptul să voteze pentru prima oară la un scrutin prezidențial.
În Diaspora, duminică este a treia zi de votare
Secțiile de votare din țară se deschid duminică la ora 7.00 și se închid la ora 21.00. Cu posibilitatea ca programul să fie prelungit, dacă sunt oameni la coadă. Un număr de 18.968 de secţii de votare au fost amenajate în țară, pentru alegerile prezidențiale din acest an.
În Diaspora, duminică este a treia zi de votare, după ce procesul electoral în afara granițelor a început de vineri. Până aseară, la închiderea secțiilor de votare, în străinătate votaseră peste 220.000 de persoane.
Din cei 14 candidați din buletinul de vot pot fi votați doar 13
Cetățenii au drept de vot începând cu vârsta de 18 ani, atâta timp cât împlinesc această vârstă până în ziua alegerilor. Conform legislației, nu au drept de vot persoanele cu dizabilități mintale sau cei aflați sub interdicție, precum și persoanele condamnate definitiv la pierderea drepturilor electorale. Alegătorii vor primi în secția de votare un singur buletin de vot pe care sunt trecuți cei 14 candidați înscriși inițial.
De fapt alegătorii trebuie să aleagă doar unul din cei 13 candidați rămași în cursă, după ce Ludovic Orban, candidatul care apare înscris la numărul 10 pe buletinul de vot, s-a retras luni din cursa pentru Cotroceni. Dar buletinele de vot erau deja tipărite și nu au mai putut fi modificate. Astfel, orice vot exprimat pentru Ludovic Orban va fi un vot anulat.
Este important să dăm candidatului preferat șansa să obțină la primul tur cât mai multe voturi
Voturile exprimate astăzi la secțiile de votare sunt numărate la închiderea urnelor, în fiecare secție de votare, și centralizate apoi de către BEC. În cazul în care niciun candidat nu obține majoritatea absolută în primul tur, se organizează un al doilea tur de scrutin, pe 8 decembrie, între primii doi candidați. De regulă, niciun candidat nu obține în primul tur peste 50% din voturi. De aceea, este important să dăm candidatului preferat șansa să obțină la primul tur cât mai multe voturi.
Pe 8 decembrie, procesul electoral se reia. Vor concura însă pentru cea mai înaltă funcție în stat doar primii doi candidați care au acumultat în primul tur cele mai multe voturi în favoarea lor. În al doilea tur, câștigătorul va fi candidatul care obține cel mai mare număr de voturi, indiferent de procentaj și de numărul alegătorilor care se vor prezenta la urne. Acest candidat va fi viitorul Președinte al României.
Cum arată un buletin de vot valid?
Potrivit Biroului Electoral Central (BEC), sunt considerate buletine de vot valabile dacă îndeplinesc următoarele condiții, respectiv:
-ştampila cu menţiunea „VOTAT” este aplicată în interiorul unui singur patrulater;
-ştampila cu menţiunea „VOTAT” depăşeşte limitele patrulaterului, dar opţiunea alegătorului este evidentă (inclusiv situaţia în care ştampila atinge doar un patrulater);
-ştampila cu menţiunea „VOTAT” este aplicată în interiorul unui patrulater, dar pe buletinul de vot sunt înscrise diverse menţiuni ale alegătorului (votul este considerat valabil indiferent de menţiunile înscrise pe buletinul de vot);
-ştampila cu menţiunea „VOTAT” este aplicată în interiorul unui patrulater, dar pe buletinul de vot alegătorul a aplicat una sau mai multe ştampile fără să atingă vreun alt patrulater.
Articolul Ziua în care dăm un vot pentru viitorul președinte apare prima dată în Monitorul Expres – Stiri Brasov.
Citeste mai mult